1. Dincolo de cuvinte
Parteneri în proiect: Timotion – Fundația comunitară Timișoara, Alergotura
Descrierea pe scurt a proiectului – Cea de-a 10-a ediție Timotion ne-a adus bucuria finanțării proiectului Dincolo de Cuvinte. Proiectul și-a propus dezvoltarea abilităților de comunicare pentru copilașii beneficiari ai centrului (30 de copii cu dizabilități variate – TSA, întârzieri în dezvoltare, anomalii genetice, retard mintal psihomotor, tetrapareză spastică, sindrom down, etc.), prin metoda PECS, și utilizarea dosarului/manualului de pictograme în cadrul terapiilor, încurajând copii să își dezvolte atât comunicarea non-verbală cât și pe cea verbală. PECS este o metodă de intervenție testată și validată științific, ce folosește principiile analizei comportamentale pentru a sprijini copiii în dezvoltarea limbajului. PECS-ul pentru un copil care nu vorbește funcțional este ca un scaun cu rotile pentru o persoana cu dizabilitate neuro-motorie. Chiar dacă face recuperare, gimnastică medicală, kinetoterapie, înot etc, tot i se oferă acest scaun cu rotile pentru a se deplasa, pentru a-i crește calitatea vieții. La fel gândim noi despre PECS. Chiar dacă un copil face logopedie, tot are nevoie de un sistem alternativ de comunicare accesibil lui și care să-l susțină în a se exprima, tot pentru a-i crește calitatea vieții.
Proiectul Dincolo de Cuvinte a fost prezentat printr-un stand amenajat cu grijă de echipa Micile Comori. Participanții au fost întâmpinați într-un spațiu accesibil și foarte bine organizat oferind protecție indiferent de vreme, sub un pavilion portabil pentru evenimente amplasat în zona centrală a parcului. Decorul și activitățile interactive au completat tematica aniversară a evenimentului.
2. Din grijă pentru copii
Parteneri în proiect: Clinica de Pediatrie PediHelp, Clinica Family Dental Clinic
Natura parteneriatului: Organizarea de întâlniri pe teme medicale pentru părinții beneficiarilor
Descrierea pe scurt a proiectului – Proiectul a pornit din dragoste și grijă pentru copii, cu scopul de a le oferi un ajutor în plus părintilor în creșterea și dezvoltarea copilașilor. Prima întâlnire a avut-o invitată pe dna. dr. Culea Simona – medic specialist pediatru care ne-a făcut introducerea în acordarea primului ajutor în cazul diferitelor situații neprevăzute din viața de zi cu zi. O altă întâlnire din cadrul proiectului a avut-o invitată pe dna. dr. Braila Emilia – medic stomatolog la Clinica Family Dental Clinic, care ne-a prezentat metode de prevenție în cazul problemelor dentare. Părinții au fost încurajați să pună întrebări despre probleme cu care se confruntă și împreună am căutat soluții. Alte câteva teme discutate au fost legate de importanța unei alimentații sănătoase, prevenție și profilaxie în cazul virozelor și bolilor copiilor, etc
3. Mulțumesc, Mama!
Parteneri în proiect: CRAE Speranța – Centrul de resurse și asistență educațională, ACAS, ISJTM, Consiliul Județean Timiș
Natura parteneriatului: Organizarea unui eveniment cu ocazia zilei de 8 Martie
Descrierea pe scurt a proiectului – Evenimentul a fost special gândit pentru mamele și femeile din viețile copiilor cu nevoi speciale, un eveniment în care să simtă aprecierea eforturilor zilnice, care a devenit un mod de viață. Mamele au puteri neștiute. În ele, dragostea poate transforma lucruri neînsemnate în miracole și așteptările în realitate. Ne-am delectat cu muzică de calitate și vorbe mari spuse din inima despre și pentru mame.
Un gând special care încă răsună în inimile noastre auzit la eveniment – „Sunt lângă noi, cei vizibil diferiți, îngeri care-și dau aripile ca noi să putem zbura. Iar cei mai puternici între acești îngeri sunt mamele. ” – Alex Szollo.
4. Săptămâna verde
Parteneri în proiect: Nikolaus Lenau Kindergarten
Natura parteneriatului: Organizarea unor ateliere motrice și de creație pentru copii din grădiniță
Descrierea pe scurt a proiectului – La invitația d-nei Educatoare, Frau Andreea Duma în cadrul programului Săptămâna Verde, kinetoterapeuții Micilor Comori, au pregătit câteva activități distractive, o mică coregrafie și un concurs antrenant, ajutând la îmbunătățirea deprinderilor motrice de bază (mers, alergare, săritură, aruncare la țintă). Copilașii au format apoi echipe și au pornit în căutare de comori din natură. Cea de-a doua întâlnire a fost despre incluziune și ce înseamnă să fi diferit, cum să acceptăm și cum să ne adaptăm atunci când interacționăm cu copii cu dizabilități.
5. Ziua copiilor – 1 iunie
Parteneri în proiect: Green Jungle (loc de joacă pentru copii)
Natura parteneriatului: Organizarea unei petreceri cu ocazia zilei copiilor
Descrierea pe scurt a proiectului: Ziua internațională a copiilor este un prilej de bucurie în fiecare an, iar anul acesta ne-am bucurat împreună cu familiile copiilor, părinți, frați, surori și bunici la locul de joacă – Green Jungle care, ne-a oferit spațiul perfect de joacă și explorare pentru cei mici și câteva ore de relaxare pentru cei mari într-o oază de liniște și încântare din mijlocul orașului. Ne place să credem că Micile Comori nu este doar un centru de zi și terapii pentru copii, ci și un cadru familial și călduros pentru întreaga familie a copiilor ce beneficiază de serviciile centrului iar feedback-ul părinților ne confirmă mereu acest lucru. “Știi tu ce înseamnă să fii copil? Înseamnă să crezi în dragoste, să crezi în frumusețe, să ai credință. Înseamnă să fii atât de mic, încât spiridușii să-ți șoptească la ureche, înseamnă să transformi bostanii în calești și șoriceii în telegari, josnicia în noblețe și nimicul în orice, căci orice copil poartă o zână în sufletul lui.” (Francis Thompson)
6. Summer Camp Micile Comori
Parteneri în proiect: Domeniile Murani, Ice Dyp Resort, ACAS, tineri voluntari din Timișoara
Natura parteneriatului: Organizarea unei săptămâni de terapii altfel, de a-i scoate pe copii din zona de confort și de a-i ajuta să își depășească limitele prin implicarea în activități inedite
Descrierea pe scurt a proiectului: Fiecare din cele cinci zile ale săptămânii Summer Camp a avut o tematică diferită. Dacă în prima zi am făcut mișcare în apă și ne-am bucurat de beneficiile acesteia (dezvoltare armonioasă, creșterea rezistenței la efort, îmbunătățirea încrederii etc.), în cea de-a doua zi ne-am bucurat de o excursie la Domeniile Murani, unde copii s-au jucat cu animalele din fermă, s-au bucurat de locul de joacă și de timpul petrecut cu ceilalți copii. Celelalte zile am efectuat activități la centru, pe diferite teme – arta culinară, ateliere de pictură și activități din lumea subacvatică.
7. Ziua Mulțumirii
Natura parteneriatului: Mulțumire sponsorilor, voluntarilor și tuturor care susțin cauza centrului de zi pentru copii cu dizabilități.
Descrierea pe scurt a proiectului: Toamna se culeg roadele, dar noi la Micile Comori le „culegem” după fiecare oră de terapie, după fiecare obiectiv îndeplinit sau activitate încheiată. Toate aceste succese se datorează implicării terapeuților noștrii, eforturilor copiilor și ajutorului oamenilor, fără de care timpul ar sta în loc pentru noi. Cu ocazia Zilei Mulțumirii am dorit să ne exprimăm recunoștința pentru ajutorul celor care ne susțin micile noastre comori, pentru fiecare donație, pentru timpul și rugăciunile rostite.
8. Și tu poți fi SocioClaus
Parteneri în proiect: Universitatea de Vest din Timișoara
Descrierea pe scurt a proiectului: În anul 2018, d-na Atalia Oniţiu, Lector în cadrul Departamentului de Sociologie la Universitatea de Vest din Timișoara. a inițiat campania Socio Claus, o manifestare cu caracter deopotrivă caritabil, destinată strângerii de fonduri pentru persoanele cu dizabilități, dar și de sensibilizare a opiniei publice în ceea ce privește acceptarea și integrarea socială a acestora. Campania, ajunsă acum la cea de-a șaptea ediție, se desfășoară sub semnul ”Împreună”, cu sloganul deja consacrat “Și tu poți fi Socio Claus!”.
9. Crăciunul Comorilor
Parteneri în proiect: Biserica Providența
Descrierea proiectului: Cu ocazia Crăciunului, personalul centrului a organizat un eveniment pentru copii beneficiari ai serviciilor noastre, dar și pentru familiile lor. Atmosfera de sărbătoare a fost oferită de un grup de colindători care ne-au bucurat sufletele cu câteva colinde iar Florin Iosub, pastor la biserica Providența, ne-a împărtășit bucuria Crăciunului și semnificația acestei sărbători minunate. La final, am oferit cadouri copiilor, am făcut poze la photobooth și am servit împreună gustări și cozonac.